03/10/18: hoogbegaafdheid algemeen

Prins Jonathan


Praktijk voor klinische psychologie en gezinstherapie

Expertisepraktijk hoogbegaafdheid


Hoogbegaafd? Dat zie je zo!?


Wellicht heb je al heel wat gelezen over hoogbegaafdheid. Of misschien ben je pas aan het begin van een zoektocht en is het woord ‘hoogbegaafd’ al eens gevallen. Maar hoe ziet hoogbegaafdheid er nu eigenlijk uit? Wat is de foto van hoogbegaafde kinderen?


"Je dochter verfrommelt haar – in jouw ogen mooie – tekening en gooit die boos in de papiermand.

‘Waarom wordt de hele klas gestraft als één iemand weigert te luisteren naar de juf?’

Je zoon durft niet te gaan slapen: ‘Ja, maar, wat als er hier ook een tsunami komt?’

‘Hij rekent al vierkantswortels uit, maar kan zijn eigen veters nog niet strikken!’"


Dat hoogbegaafdheid met intelligentie te maken heeft, dat weet iedereen. Maar het houdt niet op met slim-zijn: een aantal andere ‘zijns’-kenmerken komen geregeld voor bij hoogbegaafde kinderen. Zijn ze echt zo perfectionistisch ingesteld en wat bedoelen we daar juist mee? Waarom hebben ze zoveel moeite met onrechtvaardigheid? Hoe komt het dat het lijkt of ze verschillende leeftijden in één lichaam hebben? Hoe gaan ze om met autoriteit? En stellen ze hun verwachtingen naar vriendschap niet te hoog? In deze eerste thema-avond tonen wij je een foto van hoogbegaafdheid bij kinderen. Deze kinderen zijn heel gewoon, maar ook weer heel anders. Hóe ze anders zijn, kom je hier te weten, zodat je op een gepaste manier kan handelen als ze weer eens gedrag vertonen dat niet lijkt op het gedrag van een kind van hun leeftijd.


Wanneer: 3 oktober 2018, 19u30-21u30

Waar: Ruisbroekmolen

Ruisbroekstraat 18

3360 Bierbeek (nabij Leuven-Tienen)

Prijs: 30 euro (partner binnen eenzelfde gezin aan 20 euro); Thema-avonden zijn zowel apart als als volledige reeks te volgen (indien als reeks: 5+1 gratis)

Inschrijven: info@prinsjonathan.be


De thema-avonden vormen een samenwerking tussen Bjorn Zwakhoven van kindercentrum ‘De Groeitrap’ en praktijk ‘Prins Jonathan’, beide partners binnen het Hoogbloeier netwerk (www.hoogbloeier.be). De sessies gaan door in de Ruisbroekmolen, gelegen te Bierbeek. Dit is op amper 7 km van Leuven, en vlot bereikbaar met zowel de wagen als het openbaar vervoer. Parkeermogelijkheid is aanwezig.Schrijf tijdig in, want de plaatsen zijn beperkt!